slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

#LIDA priča: FRILENSING - prilika za rad od kuće

on . Posted in Lokalna inicijativa za Digitalnu Agendu #LIDA

4 LIDA priča Frilensing prilika za rad od kuće
U današnjem društvu frilensing postaje sve popularniji kao profesija sa punim radnim vremenom. Mogućnost da radite više vrsta poslova ili projekata i u bilo koje vrijeme, sa bilo kojeg mjesta, a pritom ste sami sebi šef/ica, svake godine privlači sve više i više ljudi. Ljude koji se bave ovom vrstom profesije nazivaju slobodnjacima ili frilenserima. Termin kod nas prevodimo kao „slobodnjak“, a nastao je 1800-tih, i odnosio se na srednjovjekovnog plaćenika koji bi se borio za bilo koju naciju ili osobu koja im je najviše platila.

Frilensing je profesija zasnovana na ugovoru gdje osoba, umjesto da bude regrutovana u organizaciji, koristi svoje vještine i iskustvo kako bi pružila usluge velikom broju klijenata. Jednostavnije rečeno, frilensing je kada koristite svoje vještine, obrazovanje i iskustvo da radite sa više klijenata i preuzimate različite zadatke, a da se pri tome ne obavezujete na jednog poslodavca. Broj zadataka koje možete da peuzmete svodi se samo na vašu sposobnost da možete da ispunite sve što se od njih traži. Frilensing obično uključuje poslove koji vam omogućavaju da radite od kuće. Mnogi poslovi koje obavljaju frilenseri mogu biti odrađeni preko interneta bez njihovog prisustva u kompaniji ili mjestu klijenta.

Prema poslednjem izvještaju o statistici slobodnih profesija u Sjedinjenim Državama (sproveden od strane Edelman Intelligence 2017. godine), objavljeno je da je samo u Americi zastupljeno 57,3 miliona frilensera. Taj broj predstavlja oko 36% stanovništva zemlje. Edelman Intelligence procjenjuje da će prema njihovim proračunima do 2027. godine više od 50% radnika u Americi biti upravo frilenseri. Zbog ovog trenda koji osvaja američku radnu snagu, ali i radnu snagu širom svijeta, sada je lakše nego ikada zaraditi novac na mreži.
 
ŠTA FRILENSERI RADE? KAD I GDJE RADE ?

U Crnoj Gori još uvjek nema mnogo frilensera, ali uzevši u obzir ukupan broj stanovnika, poprilično je dosta onih koji su na ovaj nači, nekoliko godina unazad, ostvarili zavidne rezultate na tom polju. Neki su i dalje u frilensingu, dok su sa druge strane neki zaposleni u svjetski poznatim kompanijama ili su u međuvremenu osnovali svoja preduzeća. Put koji su prešli od svog prvog angažovanja do današanje pozicije olakšao im je upravo frilensing način rada.

Kao što smo naveli, po definiciji frilenser je osoba koja obavlja posao po ugovoru za neku kompaniju, ali nije zaposlena u njoj. Preduzeće ili pojedinac frilensera može angažovati na jednom ili više projekata odnosno radnih zadataka, uz prethodno dogovorene uslove rada koji moraju odgovarati objema stranama.

Spektar poslova koje obavlja frilenser je veoma širok, a među njima je najviše online nastavnika, dizajnera, programera, kreativaca i IT stručnjaka. U ulozi poslodavaca su najčešće strane kompanije koje uglavnom angažuju frilensere iz različitih krajeva svijeta. Činjenica da frilenseri ne moraju živjeti u zemlji u kojoj živi i njihov poslodavac omogućava im automatsko lansiranje na svjetsko tržište. Na tako velikom prostoru, kao što je svjetsko tržište, potrebno je više sreće, znanja i upornosti da se dođe do posla, ali za svoj rad frilenseri su često bolje plaćeni nego u zemlji u kojoj žive.

Frilenseri rade kada god žele i to je jedna od glavnih prednosti ovakvog načina rada. Mogućnost da sami organizujete svoje radno vrijeme, obaveze i okvir u kojem ćete ispuniti date zadatke, oslobađa vas stresa koji je u uobičajnom poslu gotovo svakodnevan. To ipak ne znači da neki posao možete raditi mjesecima jer obično postoji unaprijed zadati rok, ali je činjenica da vrijeme u okviru roka možete organizovati kako vam odgovara. Dakle, nema radnog vremena i sami birate kada ćete početi.

Što se tiče mjesta rada, frilenser radi gdje god želi (iz udobnosti svoga doma, u kafiću, na plaži, na putovanju, itd.). Lista mjesta je beskonačna i samo od vas zavisi gdje ćete odlučiti da „ponesete“ posao. Tako da još jedna od ključnih prednosti frilensinga je što možete biti na bilo kojoj strani svijeta, vašem poslodavcu to nije važno, kvalitet zadataka koji radite se ne umanjuje, niti vaša lokacija ima ikakav uticaj na vaš rad.

KAKO POSTATI FRILENSER U SEDAM KORAKA?

Frilensing nudi slobodu izbora. Da bi postali frilenser potrebno je da:

1. Definišete svoju uslugu i ponudu. Pretvaranje vještina kojima raspolažete u uslugu je prvi korak da postanete frilenser. Da biste to uradili neophodno je da razumijete kako vaše vještine mogu pomoći potencijalnom klijentu. Pokušajte da se stavite u kožu svog idealnog klijenta. Potrebno je prepoznati da klijenti traže rješenje za problem. Da biste bili uspješan frilenser morate da razumijete situaciju klijenta i da koristite svoju uslugu kako bi riješili njihov problem. Nakon toga potrebno je da smislite kratak opis usluge koja vam pomaže da prodate svoju slobodnu uslugu kompanijama. Pokušajte da ukratko objasnite šta možete da uradite, kako to radite i za koju vrstu posla/klijenta.

2. Pronađite svoju ciljnu grupu. Kada imate slobodnu uslugu koju možete da ponudite, moraćete da pronađete ciljnu publiku. Krenite tako što ćete indetifikovati tip klijenta koji će dobro odgovarati vašoj usluzi. Kao novi frilenser bitno je da znate da samo to što ste sjajni u onome što radite nije dovoljno da vas klijenti automatski traže. Od izuzetne važnosti je da se pozicionirate ispred svojih potencijalnih klijenata kako bi mogli da saznaju više o vašim uslugama. Morate preuzeti aktivnu ulogu u pronalaženju svojih klijenata. Za većinu frilensera postoje tri načina da steknu svoje klijente: frilens platforme za objavljivanje postova, korišćenje postojećih veza i umrežavanje i marketing, oglašavanje i domet. Korisni sajtovi koje možete isprobati za slobodne poslove su: Fiverr, 99Designs, Upwork i Freelancer.com.

3. Odredite svoju cijenu. Posle definisanja usluge i ciljnog tržišta, vrijeme je da oredite svoju cijenu. Cilj je da maksimizirate iznos koji ste plaćeni bez gubitka potencijalnih poslova. Počnite tako što ćete pogledati svoje konkurente na tržištu. U suštini ne postoji savršena formula za određivanje cijena vaših usluga kod frilensinga. Mnoge stvari mogu uticati na iznos koji će klijenti biti spremni da plate: iskustvo, industrija, trajanje projekta, isporuke, složenost projekta, geografska lokacija klijenta, hitnost itd. Ne dozvolite da vas nesigurnost u vezi sa određivanjem cijena spriječi da počnete. Cijene koje odredite nisu trajne i možete ih promijeniti u budućnosti.

4. Kreirajte svoj portfolio sa prethodnim poslovima. Kreiranje ubjedljivog porfolia je jedan od ključnih koraka da postanete uspješan frilenser. Vaš portfolio definiše kvalitet vašeg rada tako što omogućava prikaz vaših dostignuća i prethodne projekte. To je vaša prilika da pokažete, a ne samo da kažete vašim klijentima šta ste sposobni da uradite i vrijednost svoje stručnosti. Vaš lični portfolio treba da istakne vaš najbolji rad u vezi sa vašom ponudom usluga. Svaka informacija u vašem portfolio treba da pruži jasnu sliku vašeg doprinosa i kako je taj projekat koristio klijentu. Neke od stvari koje bi jak portfolio mogao da uključi su: studije slučaja, svjedočenja, rezultati zasnovani na podacima, slike, grafikoni, uzorci rada i makete. Važno je da dobijete dozvolu od svojih prošlih klijenata prije nego što uvrstite njihove projektne materijale u svoj portfolio.

5. Napišite odličan prijedlog. Da biste osigurali upješan početak u svijetu frilensinga, vaš prvi projekat treba da bude u skladu sa vašim radnim iskustvom i sposobnostima. Kada pronađete projekat za koji ste sigurni da možete pružiti odličnu uslugu, vrijeme je da podneste svoj prijedlog. Pravi prijedlog bi trebalo da bude jaka prodajna tačka za vaše sposobnosti. Treba da navedete da možete da pomognete potrebama kompanije i pružite svoje akreditive i kvalifikacije. Od ključne važnosti je ostati profesionalan i prijateljski nastrojen. Pokušajte da koristite profesionalni jezik da bi ste se istakli. Kreiranje šablona može vam pomoći u pripremi predloga, ali najuspješniji frilenseri ga prilagođavaju konkretnom klijentu i projektu. Ulaganje dodatnog vremena i truda unaprijed pokazuje vašu iskrenost, entuzijazam i profesionalizam.

6. Stvorite odnos sa svojim klijentom. Vaši klijenti su vaš posao. Veoma je važno razviti pozitivan radni odnos sa svojim klijentima. Uspješnim frilenserima je važnije uspostavljanje odnosa sa klijentima nego razmišljanje o samom poslu. Izgradnja dugoročnog partnerstva može dovesti do ponovnog poslovanja, ali i novih preporuka klijenata. Nekoliko ključnih tačaka koje treba imati na umu kada stvarate odnos sa svojim klijentima su: kvalitetan rad doprinosi zadovoljstvu klijenata (morate obezbijediti vrijednost i riješiti problem klijenta da biste imali priliku da izgradite dugoročan odnos sa klijentom); efikasna komunikacija sa klijentom stvara jači poslovni odnos i podstiče klijente da nastave da rade sa vama na budućim projektima; doslednim završavanjem posla na vrijeme i pružanjem tačnih rezultata može se izgraditi povjerenje i pokazati da vaš klijent može da zavisi od vas u budućnosti; preuzimanjem inicijative, identifikovanjem novih rješenja i preuzimanjem dodatnih odgovornosti vi demonstrirate svoju potencijalnu vrijednost klijentu i otvarate nove načine za zajednički rad.

7. Nastavite da razvijate svoje vještine. Frilenseri se agažuju za vještine i usluge koje nude svojim klijentima, pa je na osnovu toga frilenserima ključno da konstantno unapređuju svoje vještine, ali i da se prilagođavaju promjenama i proširuju svoje znanje. Takođe, praćenje aktuelnih trendova je od suštinskog značaja za pružanje najvišeg nivoa usluge vašim klijentima. Resursi za online učenje (kao što su Udemy, Linkedln Learning, Coursera, pa čak i You Tube) predstavljaju odlične početne tačke koje doprinose da vaše vještine uvjek budu ažurirane.
 
*Ovaj tekst je objavljen u okviru projekta ,,Lokalna inicijativa za Digitalnu agendu'', koji sprovodi Aktivna zona, uz finansijsku podršku obezbijeđenu u okviru regionalnog programa „Povećanje učešća građana na polju Digitalne agende – ICEDA“ koji sprovode Fondacija Metamorfosis (Severna Makedonija), Open data Kosovo (Kosovo), Akademija za eUpravu (Estonija), PARTNERI (Srbija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija), uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i stavove donatora.
 
 
 

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.