slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Organizovan prvi ,,Omladinski kamp za zeleni Lovćen''

on . Posted in Donatorske akcije

Omladinski kamp za zeleni Lovćen
Aktivna zona
i Izviđački klub ,,EHO'' organizovali su na Ivanovim koritima, od ponedjeljka 12. avgusta do četvrtka 15. avgusta, prvi Omladinski kamp za zeleni Lovćen. Kamp je organizovan u okviru Inicijative za zeleni Lovćen koja ima za cilj prikupljanje novca za nabavku sadnica javora i bukve za pošumljavanje nacionalnog parka Lovćen.

 

Cilj Kampa je bio da okupi grupu mladih ljudi od 18 do 35 godina iz cijele Crne Gore i iste upozna sa prirodnim bogatstvima nacionalnog parka, kao i njegovim kulturno-istorijskim značajem. Učesnici/ce Kampa su imali priliku da učešćem doniraju novac za nabavku pomenutih sadnica i ovom prilikom je prikupljeno nešto više od 300,00 eura. Međutim, veći uspjeh Kampa se ogleda u prepoznavanju važnosti djelovanja čovjeka na ponovnom uspostavljanju prirodnog balansa, odnosno revitalizacije požarima uništenih djelova parka, te očuvanju staništa velikog broja biljnih i životinjskih vrsta.

 

Učesnici/ce Kampa su prvog dana poslušali predavanje u Centru za posjetioce Nacionalnog parka Lovćen i upoznali se sa florom i faunom Lovćena, kao i endemskim vrstama kojima prijeti nestanak ukoliko svi ne preduzmemo korake u sprečavanju dalje devastacije prostora u parku.


Narednog dana, organizovano je i predavanje o selektivnom odlaganju otpada, odnosno recikliranju, a izviđači iz Izviđačkog kluba ,,EHO'' upoznali su učesnike/ce Kampa sa vezivanjem korisnih čvorova (korišćenih u izviđaštvu i svakodnevnom životu).

 

Gost Kampa bio je biolog Vuk Iković, iz organizacije KOD, koji je održao predavanje ,,Čovjek i šuma''. Iković je govorio o balansu između čovjeka i šume, odnosno međusobne povezanosti, te materijalnim i nematerijalnim koristima zdrave šume za društvene zajednice. Kada je riječ o Lovćenu, Iković je zaključio da je uplitanje čovjeka u ponovno oživljavanje požarima uništenih djelova parka neophodno, kako bi se spriječila dalja devastacija koja bi na duži period izazvala posljedice za cijelu okolinu, promijenila klimatske uslove i na kraju uticala na staništa čovjeka.

 

Kako je planirano da Inicijativa za zeleni Lovćen bude dio dugogodišnjih napora Aktivne zone i Nacionalnog parka Lovćen u saniranju štete na šumskom fondu parka, već sljedeće godine najavljujemo novi kamp, sa više učesnika i jasnom namjerom da prostor, kojem se rado vraćamo, očuvamo i dodatno unaprijedimo.

 

Posebnu zahvalnost za uspješno organizovanje Kampa dugujemo JU ,,Lovćen-Bečići'' koja je za učesnike Kampa obezbijedila besplatne obroke, kao i tehničke uslove za realizaciju aktivnosti. Takođe, kao partneru u realizaciji Inicijative za zeleni Lovćen, zahvalnost dugujemo i zaposlenima u Nacionalnom parku Lovćen koji su bili na raspolaganju organizatorima tokom cijelog trajanja Kampa.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.