slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Akcijom čišćenja započeta ,,Inicijativa za zeleni Lovćen''

on . Posted in Donatorske akcije

akcija čišćenja lovćen
Danas je na Ivanovim koritima započeta ,,Inicijativa za zeleni Lovćen'' koju su pokrenuli Aktivna zona i Nacionalni park Lovćen, a sa ciljem pozelenjavanja djelova nacionalog parka oštećenih požarima, koja će trajati do oktobra tekuće godine.
 
Inicijativa je započeta akcijom čišćenja tri lokacije u okviru nacionalog parka (Staza vuka, put ka Mauzoleju i lokacija u blizini restorana ,,Pod bukvom'') uz podršku od preko 100 izviđača iz Budve, Herceg Novog, Bara, Cetinja, Podgorice i Rožaja, članova/ca Saveza izviđača Crne Gore.
 
Danas je na tri lokacije prikupljeno preko 150 vreća otpada, a podršku akciji pružilo je DOO Komunalno Cetinje, koje je obezbijedilo prevoz prikupljenog otpada. Takođe, Inicijativi se pridružila i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, koja je obezbijedila prevoz izviđača na udaljenim lokacijama.
 
Na otvaranju akcije je govorio predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Peko Vukadinović, koji je kazao da je dužnost svakog izviđača da bude primjer u društvu i da je odaziv više od 100 izviđača na akciju čišćenja, upravo primjer kako društvo treba da brine o svojoj okolini.
 
Izviđače je pozdravio i koordinator Inicijative ispred Aktivne zone, Miloš Marković, koji je izrazio zadovoljstvo što se Inicijativi za zeleni Lovćen pridružio Savez izviđača Crne Gore i poželio svima dobrodošlicu u zajednički nacionalni park. Cilj nam je da ovim putem skrenemo pažnju na nebrigu pojedinih posjetilaca parka i dokažemo da se kroz druženje i zajedničku akciju mogu riješiti problemi u zajednici.
 
Najviše otpada je bilo na lokaciji u blizini restorana ,,Pod bukovom'', gdje smo u toku trajanja akcije čišćenja spontano zaustavili saobraćaj na 15 minuta, iskazujući na taj način protest i apel na posjetioce parka da otpad odlažu na vidno obilježene lokacije, savjesno i brižno prema prirodi u kojoj često uživaju.
 
Posebnu zahvalnost dugujemo i rendžerima nacionalnog parka, koji su koordinisali akcijom čišćenja i zajedno sa svima učestvovali u čišćenju, ali i JU Lovćen-Bečići na izvrsnom ručku i gostoprimstvu za sve učesnike/ce akcije.
 
Novo druženje i akciju najavljujemo već za sljedeću sedmicu (nedjelja, 16.06.2019. godine), kada ćemo, u saradnji sa Planinarskim klubom ,,Soko'', organizovati ,,Šetnju za zeleni Lovćen'', otvorenu za sve zainteresovane. Uz donaciju od minimum 5,00 eura, koja će biti iskorišćena za nabavku sadnica javora i bukve, učesnici/ce šetnje će obići vrh ,,Babina glava 1474'' i šetati najljepšim predjelima nacionalnog parka.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.