slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Predstavljene Smjernice za uključivanje digitalne i medijske pismenosti u LAPM

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

LIDA AKTIVNA ZONA
(Cetinje, 29.04.2022. godine) Aktivna zona je Okruglom stolu koji je organizovala danas u Omladinskom klubu na Cetinju, predstavila Smjernice za uključivanje digitalne i medijske pismenosti u Lokalne akcione planove za mlade (LAPM).
 
Okruglom stolu su se pridružili mladi iz srednjih škola sa Cetinja, profesori, ali i predstavnici lokalne uprave, kojima je izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković, predstavio dosadašnje aktivnosti u okviru projekta „Lokalna inicijativa za Digitalnu Agendu“, čiju realizaciju finansira Fondacija Metamorfozis iz Sjevere Makedonije, posredstvom Evropske Unije. Okruglom stolu je prisustvovala koordinatorka regionalnog programa ICEDA, Snežana Nikčević, koja je predstavila regionalne napore u oblasti Digitalne Agende.
 
LAPM je mehanizam koji lokalnim samoupravama omogućava da planski i dugoročno rade na rješavanju problema mladih u lokalnoj zajednici, uz kreiranje i sprovođenje mjera i aktivnosti u skladu sa stvarnim potrebama mlade populacije. To je strateški dokument u oblasti omladinske politike, koji ima za cilj da ispita trenutni položaj mladih, te predloži konkretne aktivnosti u smjeru rješavanja identifikovanih problema i poboljšanja kvaliteta života mladih u gradu.
 
Smjernice za uključivanje digitalne i medijske pismenosti u LAPM namijenjene su, prevashodno, akterima lokalne uprave, kao nosiocima aktivnosti lokalnih akcionih planova za mlade, ali i samim mladima, te organizacijama i institucijama koje sprovode omladinsku politiku.
 
U cilju prepoznavanja važnosti sticanja znanja i vještina u oblasti digitalnih tehnologija, te praćenja standarda u vezi sa implementacijom Digitalne agende, pripremili smo ključne smjernice za uključivanje digitalne i medijske pismenosti u LAPM-e: Formirati i opremiti klubove za digitalnu i medijsku pismenost u osnovnim i srednjim školama; Stvoriti uslove za upotrebu digitalnih alata u nastavi; Realizovati edukativne aktivnosti usmjerene ka roditeljima; Pružiti podršku programima vršnjačke edukacije u oblasti digitalne i medijske pismenosti; Organizovati specijalizovane obuke/radionice i druge vrsta edukacije mladih za sticanje ključnih kompetencija u oblasti informacionih tehnologija; Analizirati postojeće korisne materijale, programe i projekte iz ove oblasti i izraditi informativne materijale o njima; Unaprijediti e-usluge lokalne uprave i prilagoditi ih mladima; Opremiti Omladinski klub kako bi postao mjesto gdje se mladi mogu informisati i edukovati putem različitih digitalnih alatki.
 
*Ove Smjernice su kreirane u okviru projekta ,,Lokalna inicijativa za Digitalnu agendu'', koji sprovodi Aktivna zona, uz finansijsku podršku obezbijeđenu u okviru regionalnog programa „Povećanje učešća građana na polju Digitalne agende – ICEDA“ koji sprovode Fondacija Metamorfosis (Severna Makedonija), Open data Kosovo (Kosovo), Akademija za eUpravu (Estonija), PARTNERI (Srbija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija), uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. Stavovi izraženi u ovim Smjernicama ne predstavljaju nužno i stavove donatora.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.