slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Reagovanje: Nasilje nema opravdanje

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

CETINJE
(Cetinje, 27.04.2022. godine) Nije prošlo mnogo od posljednjeg reagovanja u kojem smo, uoči dešavanja petog septembra prošle godine na Cetinju, upozorili na moguće posljedice ukoliko se dozvoli eskalacija netrpeljivosti u gradu, pozivajući sve nas na suzdržanost i odgovornost. Osjećamo odgovornost da kao omladinska organizacija još jednom reagujemo i nadamo se, saopštimo mišljenje većine Cetinjanki i Cetinjana o posljednjem događaju.
 
Ukoliko nije očigledno, netrpeljivost je eskalirala i posljednjih dana čitamo o nedopustivom ponašanju nepoznatih pojedinaca u gradu koji godinama predstavlja oazu razumijevanja, tolerantnosti i borbe protiv svih oblika netrpeljivosti. Kada smo u reagovanju od četvrtog septembra prethodne godine kazali „pazite što radite, mladi vas posmatraju“, željeli smo da skrenemo pažnju na odgovornost svih nas u očuvanju društvenog sklada, gdje ustaljivanje ektremnih stavova o određenim društvenim temama nije nešto na čemu bi trebalo da gradimo zdravu društvenu zajednicu.
 
U vezi sa konkretnim nemilim događajem od 25. aprila, želimo da podsjetimo da je pitanje identiteta i njegovo iskazivanje jedno od osnovnih ljudskih prava i žalimo što još uvijek nijesmo uspjeli da izgradimo uslove gdje iskazivanje svoje pripadnosti nije nešto što se smatra provokacijom, već bogatstvom jedne zajednice.
 
Takođe, u potpunosti razumijemo kontekst događaja i znamo da provokacije bilo kojeg tipa uopšte nijesu dobrodošle na Cetinju, ali one nikako ne bi smjele da budu povod za nasilje, te ni u kojem slučaju ne smijemo dozvoliti opravdavanje takvih događanja.
 
U cijeloj situaciji nas najviše zabrinjava činjenica da su upravo djeca i mladi ljudi glavni akteri ovog nemilog događaja i iskazujemo protest prema organizatorima događaja, u slučaju da se ispostavi da su svojim zlonamjernim činjenjem ili na bilo koji način zloupotrijebili mlade učesnike i doveli u pitanje njihovu bezbjednost.
 
Sa pažnjom smo ispratili i sva reagovanja javnih funkcionera povodom nastale situacije i vjerujemo da određeni istupi ne idu u prilog tome da se situacija riješi. Ovim putem pozivamo sve nosioce odgovornih funkcija u društvu da se manu prepucavanja preko leđa mladih ljudi, nego da u interesu zajednice rade na smirivanju tenzija i pružanju podrške tome da se ovakve situacije nikad više ne ponove.
 
Pozivamo policiju da sa pažnjom ispita sve detalje u vezi sa događajem i da neodgovorne pojedince privede pravdi.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.