slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Zloupotreba resursa za potrebe izborne kampanje: U ime Prijestonice ili u ime partije?

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

Gradonačelnik Prijestonice izvor www.cetinje.me
(Cetinje, 26.10.2021. godine) Aktivna zona u okviru programa ,,Znam koga biram'' prati početak izbornih kampanja na Cetinju, a povodom predstojećih lokalnih izbora, zakazanih za 5. decembar tekuće godine, pripremili smo metodologiju za praćenje cjelokupnog izbornog procesa.
 
U tom smislu, sa posebnom pažnjom pratimo i rad lokalne uprave i ukazujemo na zloupotrebe zajedničkih resursa za potrebe promovisanja izbornih lista, budući da se to i tokom prethodnih lokalnih izbora pokazalo kao slučaj. Pored očiglednog i očekivanog uvećanog obima asfaltiranja i sitnih uređivanja javnih površina grada uoči izbora, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, je u prethodnih mjesec dana posjetio čak deset mjesnih zajednica na teritoriji prijestonice, što se može povezati sa početkom izborne kampanje.
 
Istraživanjem obavještenja za javnost Prijestonice Cetinje, utvrdili smo da je gradonačelnik tokom oktobra mjeseca posjetio čak devet mjesnih zajednica, a posljednjeg dana septembra još jednu mjesnu zajednicu. Gradonačelnik je tokom posjeta mjesnim zajednicama: Čevo, Ubli, Rijeka Crnojevića, Ceklin, Donje polje, Ljubotinj, Bajice, Štitari i Meterizi, najavljivao ulaganja u razvoj tih mjesnih zajednica, ali nije jasno u čije ime daje obećanja na samom kraju njegovog mandata, u ime Prijestonice ili u ime partije kojoj pripada? Takođe, pretpostavljamo da je gradonačelnik za prevoz do pomenutih mjesnih zajednica koristio službeno vozilo Prijestonice Cetinje, što predstavlja zloupotrebu zajedničkih resursa za sopstvenu promociju i zakašnjelu brigu o mjesnim zajednicama, koje je rijetko posjećivao tokom četvorogodišnjeg mandata. Dakle, ove posjete bi bile sasvim normalna pojava i dužnost gradonačelnika tokom mandata, ali ne i mjesec dana uoči lokalnih izbora, koji takođe nijesu česta pojava.
 
Uloga mjesnih zajednica je zanemarena tokom četvorogodišnjeg perioda, da bi se uoči izbornih procesa iste zloupotrebljavale za partijske interese. Nažalost, mjesne zajednice su nedovoljno razvijene kao vid građanskog servisa, njihova uloga je često marginalizovana, a mnoge od njih su zaključane i fizički nedostupne građanima u periodu između izbora.
 
Izborne kampanje partija i građanskih lista koje će učestvovati na cetinjskim lokalnim izborima ćemo pratiti putem istraživanja njihovih programa, obavještenja za javnost, aktivnosti na društvenim mrežama i zvaničnim veb stranicama. Aktivna zona je u okviru ovogodišnjih izbora na Cetinju fokus usmjerila na mlade i njihov položaj u gradu. Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti učešće mladih na izbornim listama, kao i programske planove partijskih i građanskih lista za naredne četiri godine u odnosu na identifikovane probleme mladih.
 
Izvor za fotografiju: Facebook stranica Prijestonice Cetinje

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.