slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Aktivna Zona i Cetinje obilježili Svjetski dan voda 2013.

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

svjetski dan voda 2013
Aktivna Zona
je proteklu sedmicu posvetila vodi, odnosno, važnosti njenog očuvanja.

Naime, u periodu od 16.03. do 22.03.2013. Aktivna Zona je organizovala niz aktivnosti koje su imale za cilj podizanje svijesti građana o važnosti vode. Govorilo se o njenoj racionalnoj potrošnji, o zaštiti izvora, rijeka i jezera i problemima koje će zadesiti naš grad, državu, ali i cijelu Zemlju ukoliko se nastavi sa nepoštovanjem ove dragocjene tečnosti, bez koje je život na planeti nemoguć.

Kampanja je započeta objavljivanjem konkursa ''Voda je život'' na kojem su pravo učešća imali učenici iz cetinjskih osnovnih i srednjih škola. Na konkursu je pristigao veliki broj radova (fotogtafije i pjesme...) od kojih je izabrano četiri dobitnička rada. Prvo mjesto je osvojila fotografija Ane Marković, drugo mjesto pjesma Milice Lopičić, a treće mjesto sa fotografijama dijele: Andrea Vujović i Nemanja Đukić.

Druga aktivnost u sklopu ove kampanje je bila štampa i distribucija edukativnih flajera za građane. Flajere sa informacijama o kampanji i korisnim prijedlozima kako da racionalno troše vodu, uz mjesečni račun, su dobili svi potrošači vode na Cetinju. Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija se pridružilo prvoj kampanji ovakvog tipa u našem gradu.

Treća aktivnost je podrazumijevala istraživanje javnog mnjenja kada je u pitanju kvalitet vode koju piju, zadovoljstvo vodovodnim i kanalizacionim sistemom u gradu, koliko se racionalno troši voda i na koji način bi oni zaštitili vodu.

Četvrto: Aktivna Zona je u saradnji sa IO''Gojko Kruška'' sa Cetinja organizovala ''Šetnju za vodu'' što je podrazumijevalo šetnju do izvora ''Vrba'' u Dobrskom selu, punjenje boca vodom sa izvora i povratak na Cetinje. Ovom akcijom su svi šetači osjetili koliko je naporno pojedinim stanovnicima planete da dođu do pijaće vode.
Peta  aktivnost se sastojala iz edukativne radionice kojoj su prisustvovali aktivnisti Aktivne Zone, a cilj radionice je bio osmišljavanje načina upoznavanja građanstva o tome kako mogu štedjeti vodu, a samim tim i potrošnju električne energije za dopremanje iste.

Aktivna Zona je uz saradnju sa JP ''Vodovod i kanalizacija'' organizovala tribinu o racionalnoj potrošnji vode gdje se govorilo o tome kako Cetinje dobija vodu, koliko je cetinjani racionalno troše i koji su to načini da se sadašnja situacija na vodovodnom sistemu Prijestonice Cetinje poboljša. Gost tribine iz pomenutog preduzeća je bio g-din Nikola Pejaković. O aktivnostima u okviru ove kampanje realizovanih od strane Aktivne Zone govorila je, koordinatorka programskog sektora Dejana Dizdar, a o cjelokupnoj ideji, ciljevima, misiji i viziji Aktivne Zone govorio je, predsjednik Aktivne Zone Miloš Marković.

Posljednji dan sedmodnevne kampanje o vodi završili smo projekcijom dokumentarnog filma ''Svijet bez vode'', gdje smo uručili zahvalnice svim institucijama i organizacijama koje su nas podržale u realizaciji pomenutih aktivnosti, a to su: JP''Vodovod i kanalizacija'' Cetinje, Centralna narodna biblioteka ''Đurđe Crnojević'' i IO''Gojko Kruška'' sa Cetinja.

Aktivna Zona neće stati na ovome, svaki dan jeste Svjetski dan vode, jer to zaista dugujemo vodi bez koje ne bi postojao život na Zemlji. Aktivna Zona ima u planu veliki broj aktivnosti kojima će informisati i edukovati građanstvo o važnosti očuvanja životne sredine.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.