slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

NAJAVA: Nedjelja razumijevanja u Društvenom centru

on . Posted in Aktuelnosti u Društvenom centru

nedjelja razumijevanja najava
Aktivna zona organizuje ,,Nedjelju razumijevanja'' u okviru projekta „Da razumijevanje bude način“, koji finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

 

 

Program će početi 22. jula kada će u Društevnom centru na Cetinju biti organizovana konferencija za novinare, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja ,,Razumijevanje i stav prema LGBTIQ+ pravima u Prijestonici Cetinje’’. Istraživanje je dio projekta, a imalo je za cilj da predstavi stavove i mišljenja mladih prema ovoj temi I učetvovalo je 150 mladih od 15 do 30 godina. Kao najčešće razloge, zbog kojih bi neko skrivao seksualnu orijentaciju ili svoj rodni identitet, mladi su naveli ,,strah od odbacivanja od strane zajednice/okruženja’’ 71,7%, zatim ,,strah od odbacivanja od strane porodice’’ 58,3%, kao i strah od odbacivanja od strane prijatelja 41,7%, zbog nedostatka hrabrosti 40% i straha od gubitka posla 20%. Ohrabruje odgovor mladih koji su u procentu od čak 70% kazali da bi prijavili počinjeno nasilje, ako ono podrazumijeva nasilje počinjeno zbog netoleranicje prema seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu. Samo 2% ispitanika je bilo u prilici da prijavi takvu vrstu nasilja, a kada je riječ o odgovoru nadležnih institucija, kažu da ne postoji dovoljno znanja o LGBTIQ+ populaciji 66,7%.

 

Program će biti nastavljen u utorak 23. jula u 19 sati, kada ćemo u Društevnom centru organizovati projekciju filma “Paris is burning”, a biće to prilika i za diskusiju sa aktivistkinjom za ljudska prava Vanjom Gagović.

 

U srijedu 24. jula od 19 sati gošća Aktivne zone biće Kristina Ćetković koja će sa zainteresovanima razgovarati o svojoj knjizi “U svoja četiri zida”. Taj roman nije samo o drugačijoj seksualnoj orijentaciji, nego o ljubavi i konekciji, o ljudima novog doba i o generacijama koje redefinišu današnji postojeći sistem, o braku i porodici kao stubovima konzumentskog i kapitalističkog društva.

 

Nakon tog dešavanja slijedi diskusija na temu položaja LGBTIQ+ osoba u Crnoj Gori, a o toj temi će govoriti Jovan Džoli Ulićević iz NVO spektra. Dogadjaj će biti održan u četvrtak 25. jula u 19 sati, dok će dan kasnije od 18 sati biti upriličena Likovna radionica koju će u Društvenom centru voditi akademska slikarka Nada Milošević.

 

Dva posljednja dana programa rezervisana su za filmske projekcije. U subotu 27. jula od 20 sati na programu je ostavarenje “Love Simon”, a dan kasnije u isto vrijeme ,,Nedjelja razumijevanja'' biće okončana projekcijim filma “About Ray”.

Dobrodošli!

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.